Naslov
Hotemaže 79, 4205 Preddvor

Termini skupinskih treningov
sreda od 18.00 - 20.00
Individualni treningi po dogovoru

Wing Chun in realna borba

Če se vrnemo v stare čase, ko so naši predniki še živeli v jamah in se prehranjevali z lovom na živali, je bilo preživetje odvisno od naših spretnosti in znanja. Življenje je bilo nepredvidljivo in povsod so na ljudi prežale nevšečnosti. Pogosto se je človek znašel iz oči v oči z nevarno živaljo in takrat je bilo potrebno pravilno odreagirati. Zato nam je narava namenila kemične reakcije, ki se sprožijo v takih okoliščinah. Takrat se moramo hitro odločiti ali se bomo spopadli z nevarnostjo ali bomo preprosto zbežali. Ta kemična substanca ali anestetik se sproži zato, da nas naredi hitrejše in močnejše pri tem pa ne čutimo nobenih bolečin. Preplavi nas adrenalin. Če bi se torej v tistem trenutku spopadli z nevarno živaljo in bi nas ugriznila bi zaradi adrenalina lahko še vedno zbežali.

V današnjih časih lahko prav tako slišimo za zgodbe, ko je gospodinja brez vseh športnih izkušenj dvignila avto, ki je pred tem povozil njenega otroka. Odmerek adrenalina, ki preplavi naše telo to omogoča. Torej, če smo vrhunski mojstri in učenci borilnih veščin in ne vemo kako naše telo funkcionira in če ne bomo poznali in prepoznali pravil ulične borbe zunaj in znotraj telesa ne bomo znali odreagirati v težki situaciji. Prav tako se moramo zavedati, da  danes nismo tako ogroženi od raznih napadalcev. Ostale so nam še potrebe in refleksi, vendar občutka strahu in ogroženosti  ne čutimo več tako pogostokrat kot pred davnimi leti. Ko se to zgodi tega občutka več ne poznamo, naši možgani pa ga zabeležijo kot strah. Običajno se ta občutek izrazi s tresenjem nog. Najboljši boksarji so pred dvoboji govorili o tem občutku. V resnici se telo pripravi na napad in je to čisto naraven odziv.

Real fight 1 e1614339434985

Adrenalin se lahko sproži zelo hitro ali zelo počasi. Ko imamo na primer dvoboj čez teden dni, misel na dvoboj že sproži impulze, ki se odražajo s potnimi rokami, kurjo poltjo itd. Lahko pa je odmerek adrenalina zelo hiter in vkolikor nanj nismo pripravljeni obtičimo na mestu in ne naredimo ničesar. Nismo se zmožni braniti niti zavarovati pred nasprotnikovimi udarci. Adrenalinski šok sproži telo s tem, da začne intenzivno črpati dodatno kri v noge. Pri tem jo črpa iz organov, ki niso nujno potrebni in ne sodelujejo pri borbi. Poznamo pričevanja, ko so borci pred borbo videli le črno belo. Prav tako dogajanje gledamo v počasnem posnetku. Vsi gibi nasprotnika se nam zdijo zelo počasni.

Ko se torej znajdemo pred odločitvijo ali se bomo branili pred napadelcem ali bomo pobegnili stran, se moramo odločiti v največ dveh sekundah. V Wing Chunu pravimo, da če je pot prosta potem napademo. To je tudi prvo pravilo. Lahko se tudi umaknemo in zbežimo stran, vendar  moramo to narediti v nekaj sekundah. Če ne bomo storili ničesar bomo tepeni in premagani.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja