Naslov
Hotemaže 79, 4205 Preddvor

Termini skupinskih treningov
sreda od 18.00 - 20.00
Individualni treningi po dogovoru

samoobramba

Samoobrambo pojmujemo kot obrambo samega sebe pred napadalcem. Napadalci običajno napadajo z rokami, lahko pa tudi z nogami. Tu govorimo o obrambi, kjer se pri napadu ne uporablja predmetov kot so palice, noži, razna orodja in ne nazadnje tudi strelno orožje. Pri obrambi je zelo pomembno, da se napadalcu na nek način upremo. To je pomembno zaradi tega, ker bo napadalec v nas prepoznal strah in postal pogumnejši za napad. Psihološko je pomembno, da z držo telesa in obrazno mimiko napadalcu damo vedeti da se ga ne bojimo. S tem bomo napadalcu poslali signal, ki bo v njem sprožil dvom o nas. Vprašanja o naših izkušnjah z napadalci in seveda znanjem o borilnih veščinah. V živalskem svetu pogosto vidimo kako se manjša žival upre večji. Pri tem se namršči, napihne, poveča, … Neredko tudi napade nazaj in s tem pokaže napadalcu, da se ga ne boji. Čeprav se verjetno ga. Tako kot ljudje. Zavedati se moramo, da nimamo kaj izgubiti. Lahko pa pridobimo.

Če napadalec še vztraja z grožnjami in se nam približuje, je dobro ohranjati distanco in napadalca posvariti naj odneha. Distanca naj bo vsaj za dolžino noge. Tu lahko izvedemo primer. Partner naj se vam počasi približuje in ko boste začutili nelagodje, takrat je čas za reakcijo. To nelagodje začutimo na približni dolžini noge oziroma enega metra. Takrat se moramo umakniti ali napasti. Velika verjetnost pa je, da nas bo napadalec takrat napadel. Tu je dobro znanje borilnih veščin. Seveda je tu najprimernejši Wing Chun.

Dve stare mame e1615283821822

Wing Chun se je po legendi izmislila ženska in ženske so krhka bitja, vsaj večina. Ko so ženske premlevale, kako naj bi se najučinkoviteje branile pred raznimi postopači in nasilneži, je čas ravno sovpadal z obdobjem, ko je dinastija Čing začenjala z napadi na dinastijo Ming. Do tedaj je vladalo mirno obdobje in ljudje so se posvečali vsakodnevnim nalogam, dnevno pa so izvajali meditativne vaje, Či Gong in Taiji.

Hitro se je bilo potrebno naučiti borilne veščine, ki je zelo učinkovita, hitra in pogubna za agresorja, predvsem pa preprosta, ki ne zahteva mesecev in let vaj, da nasprotnika brcnemo v glavo in poletimo na njegova ramena. Tehnika z najmanj odvečnih gibov, kjer smo frontalno usmerjeni proti napadalcu, kjer zavarujemo vitalne organe in lahko hitro napademo. Dvoboja je moralo biti konec v nekaj sekundah.

Tako se je začel razvijati Wing Chun. Tehnika, ki so jo lahko uporabljali vsi. Predvsem ženske, otroci in starejši. Temeljila je na izkoriščanju nasprotnikove sile sebi v prid. Ni bilo pomembno kakšen je bil nasprotnik, tehnika je delovala in se obdržala vse do današnjih dni. Wing Chun danes uporabljajo mnoge specialne enote.

Na začetku se poučuje obrambo pred raznimi ročnimi prijemi, prijemi za vrat in telo, kmalu pa že obrambo pred ročnimi in nožnimi tehnikami. V nekaj mesecih znate odbiti agresorjev napad in ga onesposobiti. Učimo dolgo, srednjo in kratko distanco obrambe, kasneje obrambo pred palicami in noži in obrambo s palico in dvema dolgima nožema. Zadnji dve tehniki sta zahtevnejši in se ju poučuje ob koncu izobraževanja.