Naslov
Hotemaže 79, 4205 Preddvor

Termini skupinskih treningov
sreda od 18.00 - 20.00
Individualni treningi po dogovoru

wing chun

Wing Chun – Lepa pomlad

Kot pravi legenda je okrog leta 520 našega štetja budistični menih Bodidharma potoval iz Indije po vsej jugovzhodni Aziji. Želel je poiskati pot do samostana Siu Lam na Kitajskem ( Siu Lam je v kantonščini izgovorjava za besedo Šaolin, ki je najbolj priljubljena mandarinska izgovorjava). Bodidharma ( Taat Moh ) je tu postavil temelje za borilno veščino Wing Chun. Tako v nekaterih Wing Chun linijah Bodidharmin rojstni dan praznujejo vsak dan.

Po zadnjih raziskavah Wing Chun izhaja iz južnega dela samostana Šaolin. Te raziskave nam jasno pokažejo, da je legenda, ki govori o budistični nuni Ng Mui, ko je opazovala žerjava in kačo med bojem in tako ustanovila borilno veščino Wing Chun prirejena ali celo izmišljena.

 Južni šaolinski tempelj

8 maloizvestnih faktov o shaoline 6 e1614618153402

V južnem delu samostana Šaolin, je bila ustanovljena posebna dvorana, v kateri so se zbirali le najboljši in najizkušenejši menihi, ter izmenjavali in izboljševali svoje znanje v Kung Fu – ju. Ta dvorana je dobila ime Wing Chun Dim. Kar v slovenskem jeziku pomeni Dvorana lepe pomladi.

Filozofija in načelo efektivnosti

Za menihe južnega Šaolinskega samostana je bilo pomembno, da vse kar so se naučili, preizkusijo tudi v realnosti. Njihova filozofija Zen budizma je učila preprostost in vračanje k naravi. To je bilo v nasprotju s filozofijo borilnih veščin zunaj templja. Menihi znotraj templja Lepe pomladi pa so v borilno veščino vključevali le elemente, ki so bili preprosti, učinkoviti in neposredni. Takšne kakršna je narava.

Zaradi izdajstva je bil južni samostan napaden in uničen in le redki menihi so pobegnili. Enemu izmed njih je bilo ime Chi Sim. Skrivaj se je pod lažnim imenom zaposlil kot kuhar na eni izmed rdečih ladij. Ladje so bile idealno skrivno mesto za upornike in druge ljudi, ki so bili tako ali drugače v navzkrižju z oblastjo. Rdeče ladje so bile tudi primerno mesto za potovanja od mesta do mesta in pridobivanje informacij. Na ladjah se je pogosto tudi izvajala kitajska opera.

Tiger Wong

Tiger Wong je bil eden najbrutalnejših borcev svojega časa. Od izvajalcev kitajske opere je zahteval denar v zameno za njihovo zaščito. Zagrozil jim je z uničenjem njihovih ladij, vkolikor ne bi plačali denarja. Vodja opernega ansambla Wong Wah in njegovi somišljeniki so bili obupani. Niso se mogli braniti saj niso poznali nobene Kung Fu veščine, samo neukusen operni slog, ki pa ni bil primeren za resno bojevanje z nasprotnikom. Ko je prišel dan plačila so člani ansambla čutili, da prihaja njihov konec.

Kuhar

Prišel je izplačilni dan. Tiger Wong je že želel obračunati z boječimi člani ansambla, ko mu je pot prekrižal kuhar, ki je do takrat veljal za malo norega in ga nihče ni jemal resno, niti Tiger Wong ne. Kuharja Chi Sima je želel premagati hitro in na lahek način.
Boj med Tiger Wongom in Chi Simom si vsaka izmed Wing Chun družin razlaga drugače, res pa je, da dvoboj ni trajal dolgo saj ga je Chi Sim hitro nadvladal s svojo Kung Fu spretnostjo.

Vitalna skrivnost

Člani rdeče ladje so bili navdušeni nad Chi Simovo spretnostjo, zato so se je želeli čim prej naučiti. Opat Chi Sim je razkril svojo pravo identiteto in začel učiti člane opernega ansambla. Učil jih je Wing Chun, forme Wing Chuna pa je radelil na Siu Nim Tau, Chum Kiu in Biu Tse.

Iz tistega časa izvira mnogo legend o učenju in izvoru Wing Chun Kung Fu –ja. Ena izmed njih celo pravi, da je ustanovitelj treh form dr. Leung Jan. Obstaja pa veliko zgodb o nastanku Wing Chun Kung Fu -ja, ki so se oblikovale v tistih časih. V začetku so se oblikovale zaradi prekrivanja Chi Simove prave identitete. Ena izmed njih je tudi o deklici Yim Wing Chun, po kateri naj bi bila ta borilna veščina poimenovana. Samo prvi študentje pod mentorstvom prvega Chi Simovega naslednika Wong Wah Boja so poznali resnico, celoten sistem in izvor Wing Chun Kung Fu –ja. To so bili San Kam, Leung Yee Tai Leung in Laan Kwai.

 Rumeni cesar

rumeni cesar e1614247057441

Med dinastijo Čing ( 1644 do 1912 ) so morali moški igralci kitajske opere igrati ženske vloge saj slednjim tega ni bilo dovoljeno. San Kam je bil odličen umetnik kitajske opere in je večinoma igral ženske vloge, po drugi strani pa je bil izvrsten v Wing Chun Kung Fu – ju. ( V njegovem času je med predstavniki rdečih ladij borilna veščina Wing Chun Dim postala znana kot Wing Chun Kuen ( pest lepe pomladi ), (Kung Fu iz južnega šaolinskega templja). San Kam je bilo pravzaprav njegov vzdevek kar je v prevodu pomenilo lep obraz.

Nekega dne je San Kam v mestu Fatshan na južnem Kitajskem kupoval kostume za člane opernega ansambla. Nič hudega sluteč je naletel na mladega vajenca Fung Siu Chinga, ki ga je takoj začel zasmehovati. Prišlo je do pretepa v katerem je Fung Siu Ching sedemkrat zaporedoma obležal na tleh v oblaku prahu. Začuden nad San Kamovim mojsterstvom je sprejel poraz in mu ponudil čaj ( kitajski Kung Fu običaj pri katerem postaneš mojsterski učenec ). San Kam ga je zavrnil z razlago, da ne želi učiti ljudi slabega značaja, vendar je po Fung Siu Chingovem moledovanju popustil in ga sprejel na enoletno testno šolanje. Ko je dokazal svoje vzorno vedenje mu je bila predstavljena umetnost Wing Chun Kuena. Po desetih letih učenja je postal eden najbolj znanih mojstrov Wing Chun Kung Fu – ja v Aziji. Svoj temperamenten značaj je znal preoblikovati v ustvarjalno energijo Wing Chun Kung Fu – ja.

Fun Siu Ching je bil odgovoren, da se je Wing Chun Kung Fu iz rdečih ladij razširil po vsej jugo vzhodni in osrednji Kitajski. V tem času je nastalo tudi veliko različnih Wing Chun Kung Fu šol, ki so se še v času njegovega življenja razširile v Vietnam in Malezijo. Bil je tudi prvi, ki se je z Wing Chun Kung Fu – jem preživljal. Skupaj z Leung Janom, učencem Leung Yee Taiem je najbolj znana osebnost v zgodovini Wing Chuna. O njiju je napisanih veliko knjig in narejenih veliko filmov. Učenci Fung Siu Chinga v Fatshanu so bili, njegov sin Fung Tin, bratje Lo, Tang Suen, Dung Yick in kemik Ma Chung Yi.

Med vladanjem dinastije Čing so bili ljudje samo v večjih mestih zaščiteni s strani državne policije. V manjših mestih in vaseh pa so red vzdrževali priznani Kung Fu mojstri. Učenci Fung Siu Chinga so varovali veliko vasi v Fashanu in njegovi okolici. Bratje Lo so na primer mnogo tolp premagali oboroženi samo s širokimi meči. Pravijo, da so bratje Lo prijeli 20 oboroženih roparjev brez, da bi jih poškodovali, ter bili sami poškodovani. Njihov Wing Chun Kung Fu brat Tang Sun je prejel častni naziv »King of Long Pole« ( Long Pole je dolga lesena palica dolžine med 240 do 300 cm namenjena za bojevanje ). Častni naziv so mu podelili meščani katere je obvaroval pred roparji samo z uporabo lesene palice.

Veliki mojster Wai Yan ( okrog 1900 – 2004 )

wai yan tee 2

Wai Yan se je rodil okrog leta 1900 v bogati družini, ki je živela v Hong Kongu. V mladosti se je veliko družil s starejšim prijateljem Lo Chi Woon – om, ki ga je vpeljal v svet Wing Chuna. V začetku Wai Yan – a Kung Fu ni veliko zanimal, saj je učence imel za nasilne in neizobražene. Če Lo Chi Woon ( študent bratov Lo ) ne bi bil akademsko izobražen in mojster v Wing Chun Kung Fu – ju se Wai Yan z njim sigurno ne bi družil.

Nekega dne je Lo Chi Woon prosil Wai Yana, če bi učil njegovega mlajšega sina kitajskega pisanja. ( Na Kitajskem je ta čast primerljiva z botrstvom na zahodu ). Wai Yan je to vlogo velikodušno sprejel vendar se ni zavedal posledic ki so sledile. Ker je bil sedaj Wai Yan del družine Lo v kateri so bili vsi člani družine mojstri v Wing Chun Kung Fuju, se ga je moral učiti tudi sam. Učil se je pri Lo Chi Woon – u in njegovemu starejšemu bratu Lo Hung Tai – ju. Ti začetki segajo v leto 1930. Wai Yan –ovo neodobravanje borilne veščine se je spremenilo v veliko strast in ljubezen. Po tem ko je Wai Yan opravil mojsterski izpit je svoje delo sklenil nadaljevati v smeri natančnega raziskovanja umetnosti Wing Chun Kung Fu – ja.

Dai Duk Lan

Mojster Wai Yan je eno od svojih trgovskih hiš imenovano Dai Duk Lan spremenil v Raziskovalno akademijo Wing Chun – a. V raziskovalno akademijo ni želel privabiti velikega števila študentov in vaditeljev, temveč v njo vključiti najboljše mojstre Wing Chuna tistega časa. Tu bi se razpravljalo, treniralo in pogovarjalo brez kakršnih koli skrivnosti.

Prejšnji šaolinski tempelj je služil kot model, saj je bil skozi svojo tisočletno zgodovino neštetokrat preizkušen.

Dai Duk Lan mojstri Wing Chuna

Wai Yan je izvedel za zelo znanega mojstra Wing Chuna Chu Chung Man –a, katerega vzdevek je bil Železna pest in se z njim takoj srečati. Chu Chung Man, ki je živel v Macau je na povabilo prišel. Kmalu sta se spoprijateljila ter tudi pomerila v dvoboju. Wai Yan je bil navdušen nad Chu Chung Manovo tehniko Wing Chuna. Sedaj je izvedel zakaj je Chu Chung Man veljal za nepremagljivega bojevnika celotne južne Kitajske. Poznal je veliko mojstrov borilnih veščin in imel velik vpliv. Pred velkim mojstrom Ip Manom je veljal za največjega mojstra v Hong Kongu. Zato mu je Wai Yan ponudil mesto predsednika in glavnega inštruktorja Dai Duk Lan – a, ki ga je Chu Chung Man s spoštovanjem sprejel saj je bil navdušen nad idejo in Wai Yano – ovim projektom.

K projektu je pritegnil tudi Wing Chun mojstra Tam Konga, ki je bil specializiran v borilni veščini Kam Na ( prijemanje in kontroliranje ). Z lahkoto je premagoval nasprotnike in Kung Fu mojstre s tehnikami grabljenja saj se tega niso učili oz. temu niso posvečali dovolj pozornosti.
Mojster Wai Yan je na podoben način v Hong Kongu našel tudi mojstra Tang Yick – a in Pak Cheung – a, ki sta bila mojstra v Wing Chunu in specializirana v bojevanju z dolgo palico. Wai Yan se sprva ni hotel pridružiti in deliti svojega znanja z akademijo. Ko pa je opazil in spoznal njihovo vljudnost in predanost borilni veščini Wing Chun se jim je pridružil.

Pet zmajev Wing Chun Kung Fu – ja

zmaji logo jpg

S prihodom Tang Yick – a je projekt štel pet članov. Sifu Wai Yan, Sifu Lo Chi Woon, Sifu Chu Chung Man, Sifu Tam Kong and Sifu Tang Yick. Ti mojstri Wing Chun – a so se sestajali in vadili vsak dan. Prav tako so se sestajali z mojstri drugih stilov in borilnih veščin, da so si izmenjevali svoje izkušnje. Nekaj časa so tam videvali tudi velikega mojstra Ip Mana, ki je bil Bruce Lee – jev učitelj. Kitajska skupnost je pet učiteljev poimenovala »Pet zmajev Wing Chun – a.« Projekt Dai DUk Lan za katerega so skrbeli mojstri je trajal dvajset let do začetka devetdesetih. Sifu Tang Yick je zanj skrbel in učil naslednike vse do svoje smrti. V veliko pomoč mu je bil Sifu Tang Chung Pak. Veliki mojster Wai Yan je prav tako učil do konca svojega življenja. Učil je le še nekaj privatnih učencev.

Danes velikih mojstrov Dai Duk Lan – a ni več. Njihovo mojstrstvo pa živi še naprej v veščinah in znanju mojstra Sergia Iadarole, ki je znanje petih zmajev združil v svoji Wing Tjun organizaciji imenovani IWKA ( International Wing Tjun Kung Fu Asociation ).

Od Wong Wah Bo – ja naprej so se rodovi razdelili in se razvijali ločeno. Leung Yee Tai je učil Lung Jan – a, ki je kasneje v Fatshanu postal znan kot »Kralj Wing Chun – a«. Po zadnjih raziskavah sta znani dve zgodbi, ki govorita o najpopularnejšem delu Wing Chun – a. To so forme Siu Nim Tau, Chum Kiu in Biu Tze.

Prva zgodba pravi tako:

Tri forme so iznašli ljudje v rdečih čolnih, ker preprosto niso imeli časa za vadbo, kakršno so imeli šaolinski menihi v samostanih. Morali so razviti nekaj kar bi lahko vadili samostojno in ohranjali borilno veščino. Razvile so se forme Siu Nim Tau, Chum Kiu, in Biu Tze.

Druga zgodba:

Dr. Leung Jan je bil ustvarjalec vseh treh form. Obstajajo zgodovinski dokazi, da je veliki mojster zelo rad poenostavljal stvari. Dokaz zato je dejstvo, da je forme Siu Nim Tau, Chum Kiu in Biu Tze povezal v enotni skupni načrt in jih povezal med seboj. Danes se forme izvajajo ločeno in se učijo in izvajajo glede na stopnjo in znanje učenca. Sistem povezovanja form in poenostavljanja je poimenoval »Gu Lo Wing Chun«. Poimenoval ga je nekaj let pred smrtjo po svoji domači vasi Go Lo.

Kar je danes pomembno je to, da je Lung Jan veliko prispeval k formam in poenostavil vadbo na leseni lutki tako, da vanjo ni vključil vadbe z nogami. To znanje je prenesel naprej na učenca Chan Wah Sun – a, ki je postal mentor velikemu mojstru Yip Man – u. Chan Wah Sun je imel 16 učencev, zadnji med njimi je bil prav Ip Man. Ip. Man je prav v zadnjem času po zaslugi filma postal znan po svojih spretnostih najbolj pa kot učitelj slavne filmske zvezde in mojstra borilnih veščin Bruce Lee- ja.

Veliki mojster Ip Man ( 1. oktober 1893 – 2. december 1972 )

Ip Man

Ip Man je bil drugi učitelj po vrsti, ki je učil v Hong Kongu. Prvi je bil veliki mojster Tang Suen. Znano pa je, da je bil Ip Man prvi, ki je Wing Chun poučeval javno. Na začetku 50 – ih let je Ip Man obiskal raziskovalno akademijo Dai Duk Lan in se udeležil dvoboja z velikim mojstrom Chu chung Manom. Po mnenju nekaterih prič je bil boj hitro končan, zmagal pa je Chu Chung Man.( S tem se ne želi diskreditirati neverjetnih sposobnost velikega mojstra saj je vendarle samo človek. Ljudje lahko zgubijo. Pomembno je vedeti, da je veliki mojster Ip Man izgubil v boju s svojim sistemom Wing Chun Kuen – om. Nikoli pa ni izgubil v borbi z drugim sistemom.

Več o Ip Manu si preberite tukaj !

GM Ip Man in GM Chu Chung Man

chu chung man yip man 1 0

Po mnogih raziskavah lahko mirno rečemo, da je bil dvoboj med Ip Manom in Sinom Leung Jana, Lung Bikom v bistvu dvoboj med Ip Manom in Chu Chung Manom. Po tem dvoboju je Ip Man velikokrat obiskal Dai Duk Lan, da bi izmenjal znanje in se naučil več o Wing Chunu. Dodal je nožne tehnike, brce in Bart Chum Dao ( tehniko z dvema velikima nožema ). Tako to tehniko najdemo le v Ip Manovem sistemu. Vsi ostali stili imajo popolnoma drugačne forme tehnike z nožem.

Ip Man Wing Chun

Ip Man je poskrbel za mnogo inovacij v Wing Chun – Kung Fuju. Nekaj jih je nastalo z njegovimi učenci. Ip Man je vedel, da je bil prvi, ki je učil v javnosti in se ni pred njo zapiral. Zaradi tega je imel tudi veliko učencev, ki so njegov sistem s časoma malo prilagodili. Razvoj je šel bolj v poenostavitev in racionalizacijo borilne veščine.
Sistem ( forme ):
• Siu Lim Tao ( Mala ideja )- ( oziroma Siu Nim Tao )
• Chum Kiu ( Iskanje mostu )
• Biu Tze ( Leteči prsti )
• Muk Yan Jong ( Lesena lutka )
• Bart Jam Dao (8 form z meči )
• Luk Dim Poon Kwam ( forme z leseno palico )

Tang Yick Wing Chun ( 1911 – 1991 )

tang yick e1614246794405

Sistem družine Tang izvira od slavnega lovca na glave Fung Siu Chinga. Ta sistem Wing Chuna se je od mojsta Chinga naučil Tang Suen v času njegovega bivanja v Hong Kongu. Z njim se se učili tudi bratje Dong. Veščino je nasledil njegov sin Tang Yik, ki je na srečo predal znanje naprej nekaterim študentom in članom svoje družine tudi Tang Chun Paku.
Družina Tang je slavna predvsem po svojem neverjetnem znanju z leseno palico ( Luk Dim Poon Kwam ).
System in forme:
• Sap Yat Kuen ali Wing Chun Kuen
• Muk Yan Jong
• Seung Kung Jong Kuen
• Luk Dim Poon Kwam
• Gwun Jong

Wing Chun družine Lo

Znanje družine Lo izvira od mojstra Fung Siu Chinga, ki je bil učenec velikega mojstra Yuen Kay Sana. Ustno in pisno izročilo pravi, da so se bratje Lo Wing Chuna učili na združenju Bot Goon Opera. Bratje Lo so potem svoj sistem prenesli na svoje otroke Lo Chiu Woona in Lo Hanga. Lo Chiu Woon je prenesel tradicijo družine Lo na Dai Duk Lan, ki je vse svoje znanje prenesel na Wai Yana.

Največ oblik izhaka od Wai Yanovega učenca Cheng Kwonga in Andreasa Hoffmana, ki je naredil veliko različnih izvedb Wing Chunga. Raziskovalno delo je izvedla tudi AWCKRI, z namenom, da bi raziskala celotno vejo družine Lo od njenega nastanka do danes opirajoč se tudi na druge vire.
Lo Chiu Woon je družinsko tradicijo opisal v knjigi, ki pa ni bila nikoli objavljena. Je pa dober in zanesljiv vir mnogih informacij.
System :
• Sam Pai Fut
• Muk Yan Jong
• Luk Dim Poon Kwam

Yuen Kay San Wing Chun ( 1889 – 1956 )

220px Yuen Kay Shan in China profile photo

Youen Kay San oziroma Youen peti, je združil dva sloga svojih učiteljev Fok Bo Chuena in Fung Siu Chinga znanega po formi Look Dim Boon Gwun in mojstra veščina Kam Na in Sot Gow, ter borbe na blizu. Znanje je na koncu predal le Sum Numu.

Yuen Kay Shan, Yuen Kay Shan, legendarni mojster s Fatshana na Kitajskem je bil rojen leta 1889 v premožni trgovski družini. Bil je peto rojeni otrok očeta Yuen Chong Minga, ki je imel v lasti tovarno za izdelavo ognjemetov. Yuen Kay Sanov vzdevek je bil Yuen Lo Jia” (Yuen peti) ali Ng Suk (mlajši peti stric) ali Jia Gung (stari peti oče ). V mladih letih je imel zelo rad borilne veščine. Navduševal se je nad zgodbami o herojih in templjem Siu Lum. Njegov oče je dobro poznal družino Leung Yana. Zavedal se je, da je že okrog leta 1800 obstajalo več različnih šol Wing Chuna. Svoja otroka Yuen Kay Sana in Yuen Chai Wana je želel vpisati v najboljšo. Tako sta postala učenca mojstra Fok Bo Chuena, ki je učil originalen in nespremenjen Wing Chun sistem, ki je prihajal z rdečih ladij. Fok Bo Chuen se je preselil na njihovo posestvo kjer je imel na razpolago vso hrano in pijačo ter prenočišče.

Yuen Kay San se je med drugim začel učiti tudi veščine „ Red Sand Palm „ po kateri je mojster Fok Bo Chuen slovel. Vadba je potekala tako, da je Yuen Kay San stresel v vedro riž in vanj zabadal prste in dlani. Nato je roke zabadal v grob pesek, kasneje pa v železne oluščke brez da bi si poškodoval kožo na rokah. Z enim zamahom je lahko preklal vrečo z rižem in iz nje vzel bakren kovanec. Oba z bratom sta se izurila v Jong Muk Yan Jong, Gwun Jong in Juk Jong, Gwun, Yee Jee Dao in Fei Biu. Vsi ti sistemi še vedno obstajajo v sistemu Wing Chun.

Yuen Kay Sanu nikoli ni bilo potrebno delati za preživetje, čeprav je bil po poklicu pravnik in je imel registrirano pisarno za polovični delovni čas v mestu Foshan. Ker je bil zelo izobražen je svoje znanje, tehnike in metode skrbno zapisoval. Ti zapiski so se kasneje izgubili ali pa so bili celo ukradeni. Znanje je prenesel na edinega naslednika z imenom Sum Num. Čeprav je bil Yuen Kay Sun eden najboljših borcev, ga je oče vpisal v šolo Fung Siu Chunga, ki je bil mojster v tehniki borbe na blizu in mečevanju. Fung je bil slavni maršal ( Bo – Tao ) v dinastiji Ching. Veliko kriminalcev je pripeljal pred sodišče. Znan je bil po tem, da jih ni ubil, le onesposobil. Vse znanje je predal Youn Kay Sunu. Najbolj skrite veščine, ki se jih je naučil so bile: Kum Na, Fa Kum Na, Jong in metoda Gwun, meti in premeti in tehnika Bo Tze ( tehnika lomljenja prstov ). Bil je tudi zadnja genaracija učencev, ki se je spoznala s tehniko Fei Bui ( leteči pikado ). To so bile šest centimetrske konice podobne nohtom okrašene s trakovi. Druga verzija teh konic pa je bila v obliki brušenih in ostrih kovancev. Youn Kay Sun je znal vreči te konice tako hitro in natančno, da se zamaha njegovega zapestja sploh ni opazilo. Videla se je le konica zadrta v sredino tarče. Konice so bile pritrjene na zapestje in so se sprožile ob zamahu podobnemu udarcu Wing Chuna. Znan je bil tudi po veliki spretnosti z noži. Ustno izročilo pravi, da je vadil tako, da se je oblekel v belo obleko, prijatelji pa so vanj metali bombažne krogljice namočene v črnilo. Z noži je krogljice presekal in preusmeril tako, da niti ena kapljica črnila ni padla na njegovo obleko.
Yuen Kay San in Lung Jan sta bila utemeljitelja in najboljša borca v metodi Six and a Half Point. Torej borbi z noži. To metodo Wing Chun uspešno uporablja in vključuje v svoj program. Trenira se jo na tehničnih in mojsterskih stopnjah.

Yuen Kay San ni želel poučevati. Imel je samo enega učenca z imenom Sum Num. Družina Yip je bila soseda družne Yuen. Po požigu hiše mladega Yip Mana je družina nekaj časa živela pri družini Yuen. Takrat je Yip Manov oče zaslutil priložnost in zaprosil Yuen Kay Sana, da bi pokazal mlademu Yip Manu nekaj Wing Chuna. Ker je bil Yip Man takrat učenec nesposobnega in slabega učitelja Ng Chung Soja se je Yuen Kay San tega branil z vsemi močmi, vendar na koncu le popustil in mlademu Yipu pokazal nekaj Chi Sau tehnik. Prepovedal mu je, da tehniko prenese naprej, vendar se Yip Man tega ni držal. Tehniko je predal tudi prijatelju Wong Jingu, ki pa jo je predal naprej svojemu sinu Mai Gai Wongu.

System :

• Lien Wan Kau Da
• Jin Choi
• Siu Lim Tao (Little Training Set)
• Cham Kiu (Sinking the Bridge)
• Biu Jee (Thrusting Finger’s)
• Muk Yan Jong (Wooden Dummy)
• Luk Dim Poon Kwam (6,5 Pole)
• Yee Jee Yeung Dit Ming Dao (2 Life ending Knives)

Kwee King Yang ( 18 Lohan Hands ) ( 1897 – 1987 )

kwee king yang e1614617747532


18 rok Lohana je mešanica več slogov borilnih veščin Fukineziskih sistemov: Tai zo, Bak Kak, Sip Ji Kun, Song Sui, Ng Cho, …

Black Flag Kung Fu je poseben del tega združenja. Veliki mojster Kwe King Yang je svoje znanje prejel od desetih Sifujev. Samo dva izmed njih pa sta mu dala znanje tega skrivnega združenja. Največ znanje je dobil od velikega mojstra Tjiao Fun Xiaoa, ki je bil zadnji znani mojster skrivnega združenja Black flag Kung Fuja Kitajske. Po nekem neznanem incidentu je mojster pobegnil v Indonezijo.
System :
• Sam Chian
• Hearth Sam Chian
• Sat Si Moui

Leung Jan (1826 – 1901 )

Leung jan e1614617248785

Leung Jan ( Liang Zan ) prvotno imenovan Leung Dak Wing (Liang Derong), je bil rojen med letoma 1816 in 1826 na koncu dobe Chia Ching dinastije Ching 1796 – 1820. Izračuni letnic se pri tem spreminjajo glede na točen datum.

Leung Janov oče je bil zeliščni doktor, ter vodil lekarno na ulici Fai Jee. Leung Jan je bil najmlajši izmed dveh sinov. Najstarejši sin Leung Dak Nam je bil podjetnik. Leung Dak Wing pa je šel po očetovih stopinjah in vzljubil zeliščarstvo in medicino. Ko je njegov oče okrog leta 1850 umrl je prevzel družinsko lekarno. Ker pa je bila lekarna znana pod večimi imeni, prav tako tudi on sam je sklenil da se preimenuje v Jan Sin Sang (Žan Xiansheng, Jan )

Leung Jan se je začel učiti Wing Chun Kuen okrog leta 1840 od članov opere Fa Wui Goon. Znano je, da se je učil od Mo Denga, ki je igral žensko vlogo v svojem ansamblu. Wing Chuna se je učil do očetove smrti 1850. Istega leta se je vrnil domov in prevzel vodenje lekarne. Po sledeh ustnega izročila je Lung Jan nadaljeval svoje učenje pri mojstru Wong Wah Boju. Uvedel je tri ročne forme v Wing Chun Kuenu, ki so postale vodilne forme tega sistema.

Nekega dne je mojster Leung Yee Tai obiskal lekarno Leung Jana. Videl je, da Lung Jan zdravi revne in bolne zastonj. To ga je ganilo do te mere, da je sprejel Lung Jana za svojega učenca. Pri Mo Sing Wong Wah Bo pa je študij nadaljeval in ga izpopolnil. Postal je eden najboljših borcev z dolgo palico, saj je ostal neporažen na vseh 300 – tih dvobojih, ki so jih organizirali v Foshanu skupaj z družino Yip Mana. Leung Yan si je pridobil naslov „ Wing Chun Kuen Wong“ ali „ Kraljevi bojevnik Wing Chuna“. Bil je tudi prvi, ki je s svojo metodo dvobojevanja premagal vse nasprotnike drugih stilov.

Veliko različnih zgodb kroži tudi o številu njegovih otrok. Po nekaterih ustnih pričevanjih naj bi imel od enega do pet otrok. Točnega število verjetno ne bomo vedeli nikoli. Tisti, ki zagovarjajo teorijo petih otrok pravijo, da jim je bilo ime Leung Bik, Leung Jee, Leung Chun, Leung Yuen and Leung Ko. Leung Bik z vzdevkom Dai Siu Bik naj bi bil med njimi najbolj usposobljen v veščini bojevanja. Inštitut AWCKRI pa trdi, da naj bi Leung Jan imel samo enega otroka z imenom Leung Chun, ki pa je umrl zelo mlad in ni mogel prenesti svojega znanja naprej. Dokaz naj bi bil tudi v tem, da je Leung Jan po upokojitvi svojo lekarno prodal in je ni prepustil svojim otrokom kakor je bilo tedaj običaj. Tudi Lung Bik naj ne bi bil tako vešč borilne veščine saj naj bi se učil od svojega strica, ki pa je imel znanja dovolj samo za samoobrambo.

Bolj ko raziskujemo življenje Leung Jana, bolj se zapletamo v skrivnost njegovega življenja. Resnica je, da je bil eden največjih mojstrov borilnih veščin na Kitajskem. Po upokojitvi je imel še nekaj učencev v rojstni vasi Kulo, kjer je tudi v 76 letu umrl.

Leung Bik ( 1845 – 1911 )

LEUNG BIK e1614617331515

Leung Bik naj bi bil najstarejši sin slavnega zdravnika Leung Jana. Imel naj bi tudi največ znanja iz Wing Chuna. Po pričevanju večine zgodbic, naj bi se Leung Bik dvobojeval s Chan Wah Shunom, ki je bil očetov najboljši učenec. Dvoboj z njim je izgubil, zato je bil prisiljen zapustiti mesto Fashan. Na poti je spoznal Yip Mana in mu predal svoje znanje, sprejel naj bi ga tudi za svojega učenca.
Nekateri menijo, da je Leung Bik izmišljena oseba in naj bi se ga izmislili samo zato, da bi privabili več študentov. Drugi, predvsem Ip Manovi učenci pa ga imajo za zelo resnično osebo.