Naslov
Hotemaže 79, 4205 Preddvor

Termini skupinskih treningov
sreda od 18.00 - 20.00
Individualni treningi po dogovoru

Veliki mojster Ip Man

Ip Man je bil rojen 1. oktober 1893, umrl pa je 2. decembra 1972. Vse svoje življenje je posvetil Wing Chun Kung Fuju. Bil je najbolj zaslužen za napredek Wing Chuna vse do danes. Njegovi učenci so Wing Chun ponesli v svet in napisali o njem veliko člankov. Veliko gradiva je bilo napisanega tudi o tem velikem mojstru. Lahko pa si ogledate filme z naslovom Ip Man in druge verzije.

Rojen je bil v mestu Shan Fut v provinci Kwong Tung, ki je bil takrat v državi Hoi Lam. Velikokrat se njegov rojstni kraj omenja po imenom  Lam Hoi in Kwong Tung. Ip Man – ovemu očetu je bilo ime Ip Oi Dor, materi pa  Ng Shui. V družini so bili štirje otroci. Najstarejšemu bratu je bilo ime Gei Ger. Prav tako je bilo Ip Man – ovo originalno ime Gei Man. Sestrama je bilo ime Wan Mei  in Wan Hom.

ip man 1 e1615727418699

Ip Man je študiral Wing Chun s Chan Wah Shun – om v dvorani, ki je bila v lasti družine Ip. Sedaj je dvorana v državni lastnini vrta, ki jo je obdajal in so na njem pogosto trenirali pa ni več. Skupaj z Ip Man – om so študirali še Lui Yui Chai, Ng Chung Sao, Ng Siu Lo in drugi. Ko je bilo Im Manu 12 let je han Wah Shun preminil. Preden pa se je poslovil je prosil  Ng Chung Sao – a naj pomaga Ip Man – u zaključiti celotno izobrazbo Wing Chun – a. Pokopan je v vasi Chan v pokrajini Shun Dak Ip Mn se je dogovora držal in študiral naprej. Ng – ova šola je bila locirana v ulici Sin Huen Gai. To šolo so takrat obiskovali tudi Yuen Kei Shan, Yiu Choi (Yiu Kei – jev oče) in drugi.

Ko je bilo Ip Man – u 15 let se je preselil k sorodnikom v Kane Road, Hong Kong, kjer je študiral na St Stephen Collage in Stanley in dobival neke vrste štipendijo. Preko sošolcev se je spoznal z Leung Pik – om, drugim sinom pokojnega velikega mojstra Leung Chan – a. Pri njem je študiral 4 leta.

Med letom 21 itim in 44 itim letom je Ip Man v glavnem služboval v vojski in policiji. Poročil se je z gospodično Cheung Wing Sing. Njeni družinski člani pa so bili potomci Cheung Wing Sing – a, ki je bil zadnji minister dinastije Čing. Imel je štiri otroke z imeni Ip Chun, Ip Ching in hčerke Ar Sum in Ar Wun. Ko Ip Man ni bil zaposlen je zelo rad treniral borilne veščine in svoj čas posvečal učenju drugih. Bil je znan in slaven po vsej južni Kitajski. Na vrtu se je veliko učilo in razpravljalo o Wing Chun – u. Mnogo idej izhaja prav s tega vrta. V kotu so vedno stale Wing Chun lutke.

Med Japonsko okupacijo Kitajske je bil Ip Man pogosto lačen. Pomagal mu je prijatelj Chow Cheng Chung in mu občasno dajal nekaj hrane. V zahvalo je sprejel njegovega sina Chow Kwang Yiu – a za učenca. Med leti 1941 in 1943 je nastala prva generacija učencev z imeni Kwok Fu, Chan Chi ne, Ng Ying, Lun Kai, Chow Sai in drugi. Kwok Fu in Lun Ka še vedno živita in poučujeta Wing Chun.

Med leti 1945 in 1949 je bil Ip Man s svojim delom najbolj zaposlen zato je kljub svoji ljubezni do Wing Chun – a moral poučevanje za nekaj časa odložiti. Sprejel je le enega učenca z imenom Pang Lam.

Julija 1950 pa je v Hong Kongu v ulici Dai Lam  Kowloon začel učiti za združenje restavracij. Na začetku je imel le 8 ljudi. Vsi so bili delavci v lokalnih restavracijah. Kasneje pa so se jim pridružili  Tsui Shan Tin, Yip Bo Ching, Chiu Wan, Lee Yan Wing, Law Peng, Man Siu Hung in drugi.

V letih 1953 in 1954 se je Ip Man preselil v šolo na ulici Hoi Tan. Njegovi učenci v tem času so bili  Wong Shun Leung, Wong Kiu, Wong Chaok, Ng Chan in drugi. V tem času je tudi imel privatne učne ure med drugim tudi Lee Hon – a.

V letih 1954 8n 1955 se je Ip Man vrnil v sindikat delavcev restavracij. Imel je učence z imeni Lee Kam Sing, Kan Wa Jeet (Victor Kan), Lo Man KAM, Cheung Cheuk Heng (William Cheung) in druge.

Leta  1955 se je preselil v ulico Lee Tat v Hong Kongu. V tem obdobju so se mu pridružili učenci kot so :  Lee Siu Lung (Bruce Lee), Chan Shing, Haw Kin Cheung, Siu Yuk Man, Poon Bing Lid, Pang Kam Fat in drugi.

Med leti 1957 in 1962  je velemojster svojo šolo preselil v  Lee Chang Oak Chuen. V tem obdobju so bili njegovi učenci: Wong Pak Yee, Wong Wei, Yeung Chung Han, Chow Lok Gee, Wong Kwok Yau, sim Sha Tsui, Bo Lak Hong. Students were Tong Cho Chi, Lee Fat Chi, Chang Tak Chiu, Tam Lai, Chung Kam Chuen, Chung Wing Hong. V tem času je vičinoma imel privatne učne ure.

Leta 1962 in 1963 se je preselil na ulico 61 Tai Po. Učenci so bili: Cheung Yiu Wing, Ho Luen, Jun Ching On, Chan Woon Lam, Chang Tai Yim and Kwok See Yan in Peter Chang. V tem času sta se v Hong Kong preselila tudi njegova sinova Yip Chun in Yip Ching.

Med leti 1963 in 1965 he svojo šolo preselil na podstrešje restavracije Tai Sang na ulici Fook Chuen. Poleg vseh zgoraj naštetih je učil še lokalne policiste.

Med leti 1965 in 1972 se je zaradi starosti preselil na ulico Tong Choi. Čeprav uradno upokojen je na privatnih urah učil še Wong Chung Wah – a (Yat Oak Goi Tse), Wong Hei – a, Hong Jap Sum – a. Prav tako je poučeval še na štirih mestih. V Ving Tsun Athletic Association, ki je bila leta 1967 uradno priznana s strani vlade. Tu je tudi uradne nekaj časa učil svoje učence, potem pa se je preselil nazaj v svoje podstrešno stanovanje. Tam je sprejel tudi svojo prvo učenko z imenom Ng Yuet Do.

Veliki mojster Ip Man je umrl na svojem domu na ulici Tong Choi. Užival je 79 let življenja.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja