Naslov
Hotemaže 79, 4205 Preddvor

Termini skupinskih treningov
sreda od 18.00 - 20.00
Individualni treningi po dogovoru

Chi Sao – srce Wing Chuna

Kaj je Chi Sau? Ali je pomemben? Kako trenirati Chi Sau? Kdo zna odgovoriti na vsa ta vprašanja?

Chi Sau je srce Wing Chuna. Njegov pomen ne sme biti podcenjen. Vaditelju dopušča raziskovati tehnike in pravilno uporabljati energijo brez, da bi tvegal poškodbe. Preveč vaditeljev uporablja Chi Sau za nabiranje točk pri treningu s partnerjem. So mišlenja, da se morajo dokazovati. To privede do premočnih udarcev, ki so brez kontrole in usmerjeni v glavo. Posledično to privede do poškodb, zato takšnih napadov ne smemo dopuščati. Agresiven odnos ni le v skladu s filozofijo Kung Fuja, ampak tudi škodljiv za napredek študenta. Preprečuje mu doseganje sproščenega, samozavestnega pristopa. Pristopa, ki je pomemben za bojevanje in vsakodnevno življenje. Odsotnost tega mišljenja je privedla do razlik med Wing Chun šolami. Tekmovanje in rivalstvo pa sta privedla do agresivnih pristopov Chi Sao- a in člani določene šole.

Bruce with Ip man 300x182 2

Kljub temu, da Chi Sao ne sme biti nasilen in agresiven pa Wing Chun vsekakor je. Na filozofski ravni se ukvarja z vprašanjem tako imenovanega uličnega – realnega bojevanja, kjer smo izpostavljeni resnim psihičnim grožnjam. Da bi se lahko soočili s takimi grožnjami moramo biti v ravnovesju med teoretičnimi in praktičnimi znanji, ki smo jih osvojili tekom šolanja. Mednje štejemo forme, praktično vadbo in Chi Sau, ki zagotavlja in omogoča način s katerim povežemo vse v celoto in se soočimo z nasprotnikom.

V Chi Sao – u ni fiksnih in predvidenih gibov, ki bi bili točno predpisani in bi se z njimi vedno enako odzivali. Prilagajamo se nasprotniku, njegovi hitrosti, spretnosti, znanju,… Chi Sao je bližinska borba, zato je pomemben pritisk na nasprotnikove roke. Ta občutek in korigiranje nasprotnika je na višjih stopnjah mogoče pripeljati do nivoja, ko imamo zavezane oči, medtem ko nasprotnik izvaja vse možne pritiske in napade na naše telo.

Ko vadimo Chi Sao, nasprotniku dopuščamo napade in se nanje odzivamo tako, da partner lahko napada nazaj, med tem ko tega v realni borbi ne smemo dopustiti. Chi Sao se mora vedno vaditi kontrolirano in ločeno od proste borbe. Težave nastopijo tudi pri treningu proste borbe, ko ne moremo trening partnerja napasti tako kot bi ga v realni borbi. Ravno tako ga ne moremo napasti, ko ima oblečeno varovalno oblačilo in masko. Maska prepreči površinske poškodbe, vendar notranjih žal ne more. Pri udarcu nastane pretres možganov, ki so posledica pravilno izvedenega udarca.

Pri vadbi Chi Sao – a se moramo pogovoriti s trening partnerjem o načinu treninga. Pogovor naj vključuje:

  • Pravilno postavitev rok in nog glede na partnerja;
  • Enostavnost gibov;
  • Pritisk rok na nasprotnika
  • Da bi nadvladali moč nikoli ne uporabimo kontra moči.

Učenci od učitelja dobijo vsa navodila o izvajanju Chi Sao – ja, vendar morajo izvedbo prilagoditi sebi in nasprotniku, oziroma partnerju. Partnerja je potrebno začutiti, šele takrat lahko izvajamo Chi Sao.

Na tretji stopnji učnega programa se začne izvajati Dan Chi. Lahko ga imenujemo tudi enoročni Chi Sao. Tu se seznanimo s prvimi čutnimi in zaznavnimi reakcijami nasprotnika. Tehnika vsebuje Cham Sao, Bon Sao in Kao Sao med tem ko nasprotnik napada različne dele našega telesa.

Naslednja stopnja je Poon Sao, ki pomeni upogibanje in stegovanje rok. Med tem ko Chi Sao v dobesednem prevodu pomeni lepljive roke. Velikokrat prihaja do nesporazumov saj se pogosto Poon Sao zamenjuje s Chi Sao – jem. Ko se roke dotikajo nasprotnikovih rok pravimo, da bomo izvajali Chi Sao, sama izvedba pa se imenuje Poon Sao. Poon Sao je torej le del Chi Sao – ja. V nekaterih delih Kitajske Poon Sao – ja sploh ne poznajo med tem ko izvajajo Chi Sao.

Med samim izvajanjem Chi Sao – ja moramo paziti na čas in pravilnost izvedbe. Zaščititi moramo svojo centralno linijo. Na višjih stopnjah in konstantno vadbo, pa naši gibi postanejo avtomatski. Na mojsterskih stopnjah se Chi Sao izvaja miže. Občutki in refleksi postanejo tako močni, da lahko nadvladamo še tako močnega človeka. Vedno lahko najdemo izhod in obrambo pred še tako čudnim napadom. Še več. Naš odziv na napad nadgradimo s svojimi raznovrstnimi napadi. Tu nasprotnik nima nobenih možnosti obrambe.

Pri enakovrednih nasprotnikih Chi Sao postane kot igra šaha. Poskušamo premagati nasprotnika, hkrati pa čakamo na njegovo napako. Pomembno je, da smo zbrani, imamo odprt um in se znamo prilagajati nasprotniku. Tako kot je na svetu vsak človek edinstven je tudi njegova izvedba posebna. Vsak posameznik ima različno tehniko. Tako kot se učenec uči od učiteljev se moramo tudi učitelji učiti od učencev. Zato je menjavanje partnerjev pri treningu Chi Sao – ja ključnega pomena. Da dosežemo visok nivo moramo biti potrpežljivi. Chi Sao namreč zahteva svoj čas.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja