Naslov
Hotemaže 79, 4205 Preddvor

Termini skupinskih treningov
sreda od 18.00 - 20.00
Individualni treningi po dogovoru

Siu Nim Tau

Siu Nim Tau v slovenskem jeziku pomeni Mala ideja. Je prva oblika, ki se jo učenec nauči na osnovnem programu. Izvaja se jo z rokami in vsebuje osem stavkom oziroma form. Obstaja več različic te forme, najbolj znana pa je forma mojstra Ip Mana.

V organizaciji OWKS ( Organizacija za Wing Chun Kung fu in samoobrambo), je forma nekoliko bolj napredna in izpopolnjena. Pomembno je poudariti, da Siu Nim Tau ni forma, ki bi bila zelo stara in bi se prakticirala že od samega začetka. Po raziskavah, naj bi forma izvirala iz časov dr. Leung Jana ( okrog 1850 ), če ne celo od mojstra samega.

Sama forma je zelo enostavna. V nekaterih Wing Chun linijah jo imenujejo tudi Siu Lin Tau. Lien namreč v kitajskem jeziku pomeni enostavno, saj se tehnika izvaja najprej z levo in nato ponovi z desno roko. Pri tem pa se ne uporablja pretiranih telesnih gibov. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da je dr. Leung Jan prvotno formo Siu Lin Tau, razdelil na tri dele:

1. Siu Nim Tau
2. Cham Kiu
3. Biu Tze

Tako so se prve forme učili učenci na prvih učnih stopnjah, druge na zahtevnejših stopnjah in tretje na zahtevnih stopnjah, ko se učenec približuje dvanajsti stopnji, kjer tudi dobi črni pas.

Ip Man Siu nim tau

Z vadbo forme Siu Nim Tau se učenec spozna z osnovnimi gibi in udarci, z vadbo pa jih zna tudi uporabiti v aplikacijah in sparing tehnikah. Najpomembnejše med njimi so:

1. Pak Sao
2. Tan Sao
3. Gan Sao
4. Gam Sao
5. Fok Sao
6. Bon Sao
7. Vu Sao, itd.

Obstajata dva osnovna stava pri formi Siu Nim Tau. Prvi se imenuje Yi ching kim jö ma, kar v prostem prevodu pomeni „držati kozo med nogami“. Stav res spominja na to. Stopala so obrnjena navznoter, kolena pa se pri tem skoraj dotikajo. Sile nog delujeta ena proti drugi in obe hkrati naprej, pri tem pa se osredotočamo na dihanje, ki mora biti umirjeno in enakomerno.

Z napredkom kinezioloških ved, se v zadnjem času pretirano stiskanje navznoter zaradi kolenskih vezi odsvetuje, pri tem pa je stav bolj naraven. V organizaciji OWKS, so stopalo rahlo obrnjena navznoter, tako, da postavitev tvori enakokrak trikotnik, pri tem pa so boki rahlo pomaknjeni naprej. S tem dodatno razbremenimo noge in kolenske vezi.

Drugi stav se imenuje Kei lun ma, kar pomeni »jahanje zmaja«. Pri tem stopala niso obrnjena navznoter, ampak so usmerjena naravnost in so poravnana z boki, kolena pa so rahlo obrnjena navzven. Tudi pri tem stavu obstaja veliko malih različic, ki so odvisne od učenja različnih šol. Nekatere zavzemajo širši položaj nog nekateri ožjega. Mi svetujemo položaj, ki je čim bolj naraven.

Siu Nim Tau ni forma, ki bi nas učila bojevanja. Uči nas zgolj osnovne gibe Wing Chun sistema.

Moje mnenje je, da sam izvor tehnike ni tako zelo pomemben. Pomembno je, da se je forma ohranila vse do danes, da se jo nadgrajuje in, da se bo skozi video posnetke ohranila še dolgo v prihodnosti.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja