Uncategorized

Začetki Wing Chun – a, kot ga poznamo danes

Tiger Wong je bil eden najbrutalnejših borcev svojega časa. Od izvajalcev kitajske opere je zahteval denar v zameno za njihovo zaščito. Zagrozil jim je z uničenjem njihovih ladij, vkolikor ne bi plačali denarja. Vodja opernega ansambla Wong Wah in njegovi somišljeniki so bili obupani. Niso se mogli braniti saj niso poznali nobene Kung Fu veščine, samo neukusen operni slog, ki pa ni bil primeren za resno bojevanje z nasprotnikom. Ko je prišel dan plačila so člani ansambla čutili, da prihaja njihov konec.

Kuhar

 Prišel je izplačilni dan. Tiger Wong je že želel obračunati z boječimi člani ansambla, ko mu je pot prekrižal kuhar, ki je do takrat veljal za malo norega in ga nihče ni jemal resno, niti Tiger Wong ne. Kuharja Chi Sima je želel premagati hitro in na lahek način.

Boj med Tiger Wongom in Chi Simom si vsaka izmed Wing Chun družin razlaga drugače, res pa je, da dvoboj ni trajal dolgo saj ga je Chi Sim hitro nadvladal s svojo Kung Fu spretnostjo.

Vitalna skrivnost

 Člani rdeče ladje so bili navdušeni nad Chi Simovo spretnostjo, zato so se je želeli čim prej naučiti. Opat Chi Sim je razkril svojo pravo identiteto in začel učiti člane opernega ansambla. Učil jih je Wing Chun, forme Wing Chuna pa je radelil na Siu Nim Tau, Chum Kiu in Biu Tse.

Iz tistega  časa izvira mnogo legend o učenju in izvoru Wing Chun Kung Fu –ja. Ena izmed njih celo pravi, da je ustanovitelj treh form dr. Leung Jan. Obstaja pa veliko zgodb o nastanku Wing Chun Kung Fu -ja, ki so se oblikovale v tistih časih. V začetku so se oblikovale zaradi prekrivanja Chi Simove prave identitete. Ena izmed njih je tudi o deklici Yim Wing Chun, po kateri naj bi bila ta borilna veščina poimenovana. Smo prvi študentje pod mentorstvom prvega Chi Simovega naslednika Wong Wah Boja so poznali resnico, celoten sistem in izvor Wing Chun Kung Fu –ja. To so bili San Kam, Leung Yee Tai Leung in Laan Kwai.

Med dinastijo Čing ( 1644 do 1912 ) so morali moški igralci kitajske opere igrati ženske vloge saj slednjim tega ni bilo dovoljeno. San Kam je bil odličen umetnik kitajske opere in je večinoma igral ženske vloge, po drugi strani pa je bil izvrsten v Wing Chun Kung Fu – ju. ( V njegovem času je med predstavniki rdečih ladij borilna veščina Wing Chun Dim postala znana kot Wing Chun Kuen ( pest lepe pomladi ), Kung Fu iz južnega šaolinskega templja). San Kam je bilo pravzaprav njegov vzdevek kar je v prevodu pomenilo lep obraz.

Nekega dne je San Kam v mestu Fatshan na južnem Kitajskem kupoval kostume za člane opernega ansambla. Nič hudega sluteč je naletel na mladega vajenca Fung Siu Chinga, ki ga je takoj začel zasmehovati. Prišlo je do pretepa v katerem je Fung Siu Ching sedemkrat zaporedoma obležal na tleh v oblaku prahu. Začuden nad San Kamovim mojsterstvom je sprejel poraz in mu ponudil čaj ( kitajski Kung Fu običaj pri katerem postaneš mojsterski učenec ). San Kam ga je zavrnil z razlago, da ne želi učiti ljudi slabega značaja, vendar je po Fung Siu Chingovem  moledovanju popustil in ga sprejel na enoletno testno šolanje. Ko je dokazal svoje vzorno vedenje mu je bila predstavljena umetnost Wing Chun Kuena. Po desetih letih učenja je postal eden najbolj znanih mojstrov Wing Chun Kung Fu – ja v Aziji. Svoj temperamenten značaj je znal preoblikovati v ustvarjalno energijo Wing Chun Kung Fu – ja.

Fun Siu Ching je bil odgovoren, da se je Wing Chun Kung Fu iz rdečih ladij razširil po vsej jugo vzhodni in osrednji Kitajski. V tem času je nastalo tudi veliko različnih Wing Chun Kung Fu šol, ki so se še v času njegovega življenja razširile v Vietnam in Malezijo. Bil je tudi prvi, ki se je z Wing Chun Kung Fu – jem preživljal. Skupaj z Leung Janom, učencem Leung Yee Taiem je najbolj znana osebnost v zgodovini Wing Chuna. O njiju je napisanih veliko knjig in narejenih veliko filmov. Učenci Fung Siu Chinga v Fatshanu so bili, njegov sin Fung Tin, bratje Lo, Tang Suen, Dung Yick in kemik Ma Chung Yi.

Med vladanjem dinastije Čing so bili ljudje samo v večjih mestih zaščiteni s strani državne policije. V manjših mestih in vaseh pa so red vzdrževali priznani Kung Fu mojstri. Učenci Fung Siu Chinga so varovali veliko vasi v Fashanu in njegovi okolici. Bratje Lo so na primer mnogo tolp premagali oboroženi samo s širokimi meči. Pravijo, da so bratje Lo prijeli 20 oboroženih roparjev brez, da bi jih poškodovali, ter bili sami poškodovani. Njihov Wing Chun Kung Fu brat Tang Sun je prejel častni naziv »King of Long Pole« ( Long Pole je dolga lesena palica dolžine med 240 do 300 cm namenjena za bojevanje ). Častni naziv so mu podelili meščani, katere je obvaroval pred roparji samo z uporabo lesene palice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *