Uncategorized

Yuen Kay San

Yuen Kay San, Yuen Kay Shan, legendarni mojster s Fatshana na Kitajskem je bil rojen leta 1889 v premožni trgovski družini. Bil je peto rojeni otrok očeta  Yuen Chong Minga, ki je imel v lasti tovarno za izdelavo ognjemetov. Yuen Kay – Sanov vzdevek je bil Yuen Lo Jia” (Yuen peti) ali Ng Suk (mlajši peti stric) ali Jia Gung (stari peti oče ). V mladih letih je imel zelo rad borilne veščine. Navduševal se je nad zgodbami o herojih in templjem Siu Lam. Njegov oče je dobro poznal družino Leung Jana. Zavedal se je, da je že okrog leta 1800 obstajalo več različnih šol Wing Chuna.

Svoja otroka  Yuen Kay Shana in Yuen Chai Wana je želel vpisati v najboljšo. Tako sta postala učenca  mojstra Fok Bo Chuena, ki je učil originalen in nespremenjen Wing Chun sistem, ki je prihajal z rdečih ladij. Fok Bo Chuen se je preselil na njihovo posestvo kjer je imel na razpolago vso hrano in pijačo ter prenočišče. Yuen Kay – San se je med drugim začel učiti tudi veščine „ Red Sand Palm „ po kateri je mojster Fok Bo Chuen slovel. Vadba je potekala tako, da je Yuen Kay – San stresel v vedro riž in vanj zabadal prste in dlani. Nato je roke zabadal v grob pesek, kasneje pa v železne oluščke brez da bi si poškodoval kožo na rokah. Z enim zamahom je lahko preklal vrečo z rižem in iz nje vzel bakren kovanec. Oba z bratom sta se izurila v Jong Muk Yan Jong, Gwun Jong in Juk Jong, Gwun, Yee Jee Dao in Fei Biu. Vsi ti sistemi še vedno obstajajo v sistemu Wing Chun.

Yuen Kay – Sanu nikoli ni bilo potrebno delati za preživetje, čeprav je bil po poklicu pravnik in je imel registrirano pisarno za polovični delovni čas v mestu Foshan. Ker je bil zelo izobražen je svoje znanje, tehnike in metode skrbno zapisoval. Ti zapiski so se kasneje izgubili ali pa so bili celo ukradeni. Znanje je prenesel na edinega naslednika z imenom Sum Num.Čeprav je bil Yuen Kay – Sun eden najboljših borcev, ga je oče vpisal v šolo Fung Siu Chunga, ki je bil mojster v tehniki borbe na blizu in mečevanju. Fung je bil slavni maršal ( Bo – Tao ) v dinastiji Ching. Veliko kriminalcev je pripeljal pred sodišče. Znan je bil po tem, da jih ni ubil, le onesposobil. Vse znanje je predal Youn Kay – Sunu.

Najbolj skrite veščine, ki se jih je naučil so bile:  Kum Na, Fa Kum Na, Jong in metoda Gwun, meti in premeti in tehnika Bo Tze ( tehnika lomljenja prstov ). Bil je tudi zadnja genaracija učencev, ki se je spoznala s tehniko Fei Bui ( leteči pikado ). To so bile šest centimetrske konice podobne nohtom okrašene s trakovi. Druga verzija teh konic pa je bila v obliki brušenih in ostrih kovancev. Youn Kay –  Sun je znal vreči te konice tako hitro in natančno, da se zamaha njegovega zapestja sploh ni opazilo. Videla se je le konica zadrta v sredino tarče. Konice so bile pritrjene na zapestje in so se sprožile ob zamahu podobnemu udarcu Wing Chuna. Znan je bil tudi po veliki spretnosti z noži. Ustno izročilo pravi, da je vadil tako, da se je oblekel v belo obleko, prijatelji pa so vanj metali bombažne krogljice namočene v črnilo. Z noži je krogljice presekal in preusmeril tako, da niti ena kapljica črnila ni padla na njegovo obleko.

Youn Kay – San in Lung Jan sta bila utemeljitelja in najboljša borca v metodi Six and a Half Point. Torej borbi z noži. To metodo Wing Chun uspešno uporablja in vključuje v svoj program. Trenira se jo na tehničnih in mojsterskih stopnjah.

Yuen Kay San ni želel poučevati. Imel je samo enega učenca z imenom Sum Num. Družina Yip je bila soseda družne Yuen. Po požigu hiše mladega Yip Mana je družina nekaj časa živela pri družini Yuen. Takrat je Yip Manov oče zaslutil priložnost in zaprosil Yuen Kay Sana, da bi pokazal mlademu Yip Manu nekaj Wing Chuna. Ker je bil Yip Man takrat učenec nesposobnega in slabega učitelja Ng Chung Soja se je Yuen Kay San tega branil z vsemi močmi, vendar na koncu le popustil in mlademu Yipu pokazal nekaj Chi Sau tehnik. Prepovedal mu je, da tehniko prenese naprej, vendar se Yip Man tega ni držal. Tehniko je predal tudi prijatelju Wong Jingu, ki pa jo je predal naprej svojemu sinu Mai Gai Wongu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *