Uncategorized

Veliki mojster Leung Jan

Leung Jan (  Liang Zan ) prvotno imenovan Leung Dak Wing (Liang Derong), je bil rojen med letoma 1816 in 1826 na koncu dobe Chia Ching dinastije Ching 1796 – 1820. Izračuni letnic se pri tem spreminjajo glede na točen datum.

Leung Janov oče je bil zeliščni doktor, ter vodil lekarno na ulici  Fai Jee. Leung Jan je bil najmlajši izmed dveh sinov. Najstarejši sin Leung Dak Nam je bil podjetnik. Leung Dak Wing pa je šel po očetovih stopinjah in vzljubil zeliščarstvo in medicino. Ko je njegov oče okrog leta 1850 umrl je prevzel družinsko lekarno. Ker pa je bila lekarna znana pod večimi imeni, prav tako tudi on sam je sklenil da se preimenuje v Jan Sin Sang (Žan Xiansheng, Jan )

Leung Jan se je začel učiti Wing Chun Kuen okrog leta 1840 od članov opere Fa Wui Goon. Zno je da se je učil od Mo Denga, ki je igral žensko vlogo v svojem ansamblu. Wing Chuna se je učil do očetove smrti 1850. Istega leta se je vrnil domov in prevzel vodenje lekarne po sledeh ustnega izročila je Lung Jan nadaljeval svoje učenje bri mojstru Wong Wah Boju.

Uvedel je tri ročne forme v Wing Chun Kuenu, ki so postale vodilne forme tega sistema. ( Siu Nim Tau, Chun Kiu, Biu Tze )

Nekega dne je mojster Leung Yee Tai obiskal lekarno Leung Jana. Videl je, da Lung Jan zdravi revne in bolne zastonj. To ga je ganilo do te mere, da je sprejel Lung Jana za svojega učenca. Pri Mo Sing Wong Wah Bo pa je študij nadaljeval in ga izpopolnil. Postal je eden najboljših borcev z dolgo palico, saj je ostal neporažen na vseh 300 – tih dvobojih, ki so jih organizirali v Foshanu skupaj z družino Yip Mana. Leung Yan si je pridobil naslov „ Wing Chun Kuen Wong“ ali „ Kraljevi bojevnik Wing Chuna“. Bil je tudi prvi, ki je s svojo metodo dvobojevanja premagal vse nasprotnike drugih stilov.

Veliko različnih zgodb kroži tudi o številu njegovih otrok. Po nekaterih ustnih pričevanjih naj bi imel od enega do pet otrok. Točnega število verjetno ne bomo vedeli nikoli. Tisti, ki zagovarjajo teorijo petih otrok pravijo, da jim je bilo ime  Leung Bik, Leung Jee, Leung Chun, Leung Yuen and Leung Ko. Leung Bik z vzdevkom Dai Siu Bik naj bil med njimi najbolj usposobljen v veščini bojevanja. Inštitut AWCKRI pa trdi, da naj bi Leung Jan imel samo enega otroka z imenom Leung Chun, ki pa je umrl zelo mlad in ni mogel prenesti svojega znanja naprej. Dokaz naj bi bil tudi v tem, da je Leung Jan po upokojitvi svojo lekarno prodal in je ni prepustil svojim otrokom kakor je bilo tedaj običaj. Tudi Lung Bik naj ne bi bil tako vešč borilne veščine saj naj bi se učil od svojega strica, ki pa je imel znanja dovolj samo za samoobrambo.

Bolj ko raziskujemo življenje Leung Jana, bolj se zapletamo v skrivnost njegovega življenja. Resnica je, da je bil eden največjih mojstrov borilnih veščin na Kitajskem. Po upokojitvi je imel še nekaj učencev v rojstni vasi Kulo, kjer je tudi v 76 letu umrl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *