Uncategorized

Bruce Lee

Bruce Lee

Bruce Jun Fan Lee je bil rojen v uri zmaja, med šesto in osmo uro zjutraj, v zmajevem letu 27. novembra 1940 v Jackson Street Hospital San Francisco’s China town.  Danes na ta dogodek spominja plošča pred vhodom v bolnišnico. Lee- jevo rojstvo v uri in letu zmaja je močan simbol kitajske astrologije. Ponazarja močan značaj in je znamenje trdnega življenja z močnim vplivom na druge ljudi.

Bruce je bil četrti otrok očeta Lee Hoi Chuen – a in njegove žene Grace Ho. Imel je dve starejši sestri Phoebe in Agnes, starejšega brata Petera in mlajšega brata Roberta. Lee Hoi Chuen je bil po poklicu komedijant v kitajski operi in igralec v kitajskih filmih. Takrat se je Rodil Bruce Lee. V tem času sta bila gospod in gospa Lee z opernim ansamblom na obisku v Ameriki. To je bilo srečno naključje, saj mu je po vrnitvi v Ameriko pripadalo ameriško državljanstvo. Takrat je bil star 18 let.

Pravo krščeno ime mu je bilo Jun Fan (od tu verjetno tudi ime njegove šole Jun Fan Gung Fu),ki mu ga je dal doktor,ki ga je prinesel na svet. Kot otrok je bil Lee veliko bolan in krhek kar ga je spremljalo do začetka šolanja. Zaradi tega in zato,da bi bil najboljši med uličnimi bandami se je začel ukvarjati z borilnimi veščinami. Živel je in hodil v šolo v Hong Kongu. Družina, je bila precej premožna vendar ne bogata verjetno gre zahvala očetovemu poklicu. Lee je zelo zgodaj spoznal kung fu, kar je za tiste čase bilo popolnoma normalno v Hong Kongu kot je recimo pri nas nogomet. Vsak otrok ga proba igrati neorganizirano,na dvorišču,ulici,v šoli itd… Pravijo,da je začel redno trenirati kung fu šele pri 13 letu starosti,čeprav mu borilne veščine že pred tem niso bile neznanka saj je njegov oče redno vadil Tai Chi. Njegov učitelj je bil Yip Man in je učil Wing Chun Kung Fu. Bruce  je zelo hito napredoval, čeprav je krajši čas treniral tudi druge stile. Zelo zgodaj je pokazal individulani pristop tehniki in praksi Kung Fu-ja trenirajoč vsakodnevno in zelo naporno. To navado je imel vse do svoje smrti. Mojstru Yip Manu se je Bruce zelo dopadel,ker je bil talentiran in ambiciozen. Tu se je naučil svoj prvi Kuen, Siu-Nam-Tau in Chi-Sau. Kmalu za tem je odšel v ZDA. Ker tam ni imel veliko možnosti naučiti še drugo in tretjo “lutkino formo” in praktično ni poznal Wing Chun nožne udarce jih je nadomestil z drugimi udarci in skoki iz različnih veščin. Da bi dosegel popolnost je prevzel določene tehnike iz tea-kwon-do-ja , karateja, jiu-jiutsa , boksa, mečevanja, rokoborbe, savatea in escrime.

Baje ,da je posnel v Hong kongški in ameriški produkciji 20 filmov.Ko je imel 4 leta je skupaj s svojimi sestrami nastopil v nekem kitajskem filmu.V osmem letu pa je nastopil v filmu “Otrok Cheng”,kjer je igral “malega zmaja”. Tako so ga potem klicali vse do njegove smrti.
Ko je imel 18 let je posnel malo manj znani film “The Orphan”,kjer ne dominira njegovo znanje borilnih veščin.Od tu pravijo,da je prišla želja,da pokaže svetu lepoto kung fu-ja prek filmskega platna.

Na željo njegovih staršev odide  študirat na vašingtonsko univerzo v Sietlu (ZDA) leta 1958. Nekateri pravijo ,da je bil kot mladenič zelo divji,hiperaktiven,poln energije in se je rad spuščal v borbe uličnih band,da bi se dokazoval in se zaradi tega večkrat znašel v težavah tudi z zakonom. Velikokrat so ga dobili tudi z kakšnim orožjem kot je nož itd…Bruce si je že ko majhen želel,da bi bil na vrhu in ničesar se ni bal. Poleg tega je bilo to pretepanje prestižnega pomena. Njegova sestra Agnes je povedala,da je bil Bruce “mesečnik” in ,da je imel pogosto nočne more. Nič kolikokrat je slišala kako je ponoči vstajal saj so spali na pogradih in odhajal v noč.Višek te energije je seveda porabljal v uličnih in šolskih pretepih. Da bi ga zavarovali pred propadom so ga pač poslali v ameriko študirat,da bi naredil nekaj iz sebe. Po drugi strani pa je njegova mama govorila ,da je bil mehkega srca: ” Nekega dne je zalotila Bruca kako gleda čez okno in je bliskovito skočil iz sobe. Ko je pogledal na ulico je videla kako pomaga slepemu starčku čez cesto. Ko se je vrnil je rekel , da ga je razbesnelo, ker mu nihče ne pomaga in tudi razžalostilo”. Tudi en drug dogodek(in nešteto drugih še) priča o njegovi humanosti. Enkrat ga je en fant iz rivalske bande izzval na dvoboj na strehi. Tisti,ki zmaga lahko drugega dol vrže. Seveda je Bruce z veseljem to sprejel. Ko si je slačil jakno ga je ta udaril v obraz. Bruca je to tako razbesnelo,da ga je čisto polomil a ga ni vrgel s strehe temveč je poklical njegove sorodnike, da so ga prišli iskat.

Za razliko od mnogih mladih fantov v Hong Kongu tistega časa je Bruca zvlekla ulica,ne zaradi potrebe ali denarja ali slave ampak zaradi navadne strasti do borbe.Tudi sam je o sebi kasneje odkrito priznaval ” Bil sem navadna baraba.” Kljub temu,da ko je začel redno trenirat Wing Chun se ni popolnoma umiril in je še vedno zahajal v staro družbo in se boril na ulici (kot sem že omenil so ga zaradi tega starši poslali v ZDA). Do takrat ni bil še niti znan in niti kaj preveč poseben.Njegov resnični razvoj v legendo se je začel s prihodom v ZDA, kjer je združil staro in novo s pomočjo nekateih tedanjih priznanih mojstrov in začel razvijati Jeet Kune Do .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *